sugar town ... ή απλώς Ζαχάρω
Πρωτεύουσα της ιστορικής Αρήνης, επανασυστήνεται, στα χρόνια που ακολουθούν την επανάσταση του 1821, αρχικά σαν ένας μικρός οικισμός, όπου μετοικούν οι ορεσίβιοι Ηλείοι πολεμιστές μετά την εκδίωξη των Τούρκων.
Σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη της παλαιάς επαρχίας Ολυμπίας. Ο πληθυσμός της υπερβαίνει τους 6000 κατοίκους ενώ ο συνολικός πληθυσμός στην ευρύτερη περιοχή ανέρχεται στους 13000.
Σύμφωνα με την παράδοση, μια ολάκερη πολιτεία υπήρχε κάποτε στη θέση της λίμνης Καϊάφα, η οποία καταποντίστηκε. Εδώ μεταφέρεται ο λαβωμένος θανάσιμα Κένταυρος Χείρων. Ο Χείρωνας συμμετείχε στην Κενταυρομαχία της Φολόης στο πλευρό του επιστήθιού του φίλου Ηρακλή. Πάνω όμως στην ορμή της σύγκρουσης και από λάθος ο ήρωας χτυπά με τα βέλη του τον Χείρωνα. Μετά το τέλος της μάχης ο Ηρακλής συντετριμμένος μεταφέρει τον Κένταυρο κοντά στα νερά της λίμνης Καϊάφα, κατ’ εντολή του. Ο Χείρωνας, παρά την εμπειρία και τις ιατρικές του γνώσεις δεν επιτυγχάνει τίποτα ενάντια στο ισχυρό δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας στο οποίο ήταν εμποτισμένα τα βέλη του Ηρακλή. Υποφέρει αφόρητα δίχως όμως να είναι δυνατόν να πεθάνει. Τελικά παρακαλεί τον Διά να του αφαιρέσει την αθανασία δωρίζοντάς του τον θάνατο. Ο μύθος θέλει τον Κένταυρο Νέσσο να ευθύνεται για την δυσοσμία των θειούχων πηγών της λίμνης. Όταν ο Κένταυρος Νέσσος κτυπήθηκε από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή στην περίφημη Κενταυρομαχία της Φολόης, κατέφυγε στη λίμνη για να πλύνει και να περιποιηθεί τις πληγές του. Εδώ το Σπήλαιο των Ανυγρίδων Νυμφών (στο όρος Λάπιθας), εδώ και τα θερινά ανάκτορα του Νέστορα (στον Κακόβατο), εδώ τέλος το θέρετρο των Ολυμπίων Θεών.
Η λίμνη-υδροβιότοπος του Καϊάφα, με τα πλούσια αλιεύματα, δέχεται τα άφθονα νερά του Λαπίθα (όπου κατά την αρχαιότητα έλαβαν χώρα οι επικές μάχες μεταξύ των Ιλιδών και των Λαπίθων) και με τη σειρά της εκβάλει στη θάλασσα. Το όνομα της το παίρνει από τον δικαστή του Χριστού επειδή στην ακροθαλασσιά της θέλει η παράδοση να εξοκείλει η Λέμβος του Καϊάφα, όταν μετά τη Δίκη, ταξιδεύοντας, συνάντησε σφοδρή θαλασσοταραχή.
Η λίμνη του Καϊάφα αποτέλεσε το πρώτο διεθνές τουριστικό θέρετρο της Ελλάδας και ήκμασε την περίοδο του Μεσοπολέμου. Από πεντηκονταετίας περίπου με νόμο του κράτους βαπτίσθηκε Λουτρόπολις. Στα υπάρχοντα Τουριστικά Καταλύματα, κατασκευής 1920, φημισμένα για την αρχιτεκτονική τους γραμμή και την πολυτέλεια της εποχής, κατέλυαν Ευρωπαϊκές προσωπικότητες της πολιτικής, του πνεύματος και της τέχνης που επέλεγαν, μόνιμα και αποκλειστικά, τον Καϊάφα, για τις θερινές διακοπές τους.