Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αποδράσεις_Φενεός

Φενεός, ΚορινθίαςΗ Φενεός που σήμερα ανήκει διοικητικά στην Κορινθία, στην αρχαιότητα εθεωρείτο Αρκαδικό έδαφος.


Υπήρξε μεγάλη και επιφανής αρκαδική πόλη, χτισμένη σε εύφορη γη και σε επίκαιρη θέση. Το οροπέδιο του Φενεού διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας. Τα νερά των δύο αυτών ποταμών διά μέσου υπόγειων διαδρομών (καταβόθρες) τροφοδοτούσαν τον Λάδωνα ποταμό σε απόσταση πολλών σταδίων.


Ο μύθος λέει ότι τις καταβόθρες αυτές τις είχε σκάψει ο ίδιος ο Ηρακλής για ν' απαλλάξει τους κατοίκους της περιοχής από τις περιοδικές πλημμύρες. Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή. Σύμφωνα με αυτήν οι καταβόθρες ήταν πύλη του Άδη. Από εκεί, σύμφωνα με τον μύθο, κατέβηκε η Δήμητρα σταέγκατα της γης αναζητώντας την κόρη της την Περσεφόνη. Ο τρίτος μύθος μας βεβαιώνει πως όταν κάποτε ο Ηρακλής πήγε στους Δελφούς για να πάρει κάποιον χρησμό, η Πυθία αρνήθηκε να του δώσει, και τότε ο Ηρακλής άρπαξε θυμωμένος τον τρίποδα και τον μετέφερε στην Φενεό με σκοπό να ιδρύση εκεί άλλο μαντείο। Στην Φενεό όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Απόλλωνα. Ο Δίας επιθυμώντας ν' αποτρέψει την διαμαχή ρίχνει ανάμεσα τους κεραυνό υποχρεώνοντας έτσι τον μεν Ηρακλή να παραδώσει τον τρίποδα, τον δε Απόλλωνα να δώσει τον αιτούμενο χρησμό στον ήρωα.


Η Φενέος είχε ιδρυτή και οικιστή τον ήρωα Φενεό. Στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν οι ναοί της Κιδαρίας Δήμητρας, της Ελευσίνιας Δήμητρας - μέσα στον οποίο υπήρχαν δυο λατρευτικοί λίθοι και οι ιερείς του ναού τελούσαν μυστήρια -, του Ασκληπιού, του Φενεάτου Ερμή - μέσα στον οποίο υπήρχε άγαλμα του θεού που το είχε φιλοτεχνήσει ο Αθηναίος Εύχειρ. 10 στάδια από την πόλη βρισκόταν ο ναός του Πυθίου Απόλλωνος , με βωμό από λευκό μάρμαρο. Επίσης εκεί βρίσκονταν και οι τάφοι ηρώων πεσόντων σε μάχη। Κοντά στον ναό ήταν και η πηγή της Οινόης.
Στην Φενεό υπήρχαν και οι τάφοι του αδελφού του Ηρακλή, Ιφικλή πατέρα του Ιόλαου , του Μυρτίλου από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του το Μυρτώο πέλαγος, και του Αίπυτου έξω από την πόλη.
Οι Φενεάτες συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με 60 πολεμιστές, καθώς και στους περσικούς πολέμους. Φενεάτης ήταν και ο Νεολάϊδας ολυμπιονίκης στην 96η ολυμπιάδα το 396 π.Χ. στη πυγμή παίδων.
Από την Φενεό ήταν η Λαονόμη μαμή του Ηρακλή, προς τιμήν του Ερμή γίνονταν τα Έρμαια.
Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Βρίσκετε κοντά στα χωριά Φενεός και Αρχαία Φενεός. Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων, πινακίδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Μεσινό. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δεί και τις καταβόθρες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα και σήμερα.